Vi var om nogen klar over hvilke udfordringer vi stod overfor. Vi kendte til sygdommen på nærmeste hold fra Bjørns mor som døde af sygdommen i 2012, og fra min mor som havde fået diagnosen i 2008 og som senere døde som følge af sygdommen i 2015.
En frygtelig sygdom som nedbryder hjernen og dens funktioner stykvis. Startende med kognitive evner: sproget, hukommelse, intellektet, tal forståelse, evnen til dybere refleksioner samt orienteringsevnen. Senere bliver det bevægelsesapparatet der nedbrydes ganske langsomt og til sidst stopper hjertet.
Sygdommens neurologiske nedbrydning påvirker humøret, giver depression, kan gøre folk paranoide mm. Mange lever også med en fornægtelse, som gør det ekstra svært for omgivelserne at hjælpe og give omsorg og støtte.
Med vores svære erfaringer med sygdommen, var der et brændende ønske om at få mere opmærksomhed på denne sygdoms grusomhed, og ikke mindst fokus på, at der skal noget ekstraordinært til for at støtte op om de sygdomsramte og deres familier for ellers fortærer sygdommen ikke kun den sygdomsramte men hele familien, og især de nærmeste pårørende, som står med en umenneskelig stor opgave.
Udfordringerne som pårørende består i den magtesløshed vi står overfor når vi ser ens kære forsvinde langsomt, når vi er vidne til deres frustrationer og nederlag i takt med, at deres evner forsvinder.
For Bjørns vedkommende startede nedbrydningen i hjernen med at ordene forsvandt, hukommelsen blev langsomt ringere, og evnen til at jonglere med tal og algebra forsvandt. For en højt uddannet bankmand med en hukommelse som en elefant og med veludviklede sociale egenskaber, har sygdommen ramt ham lige i hjertekuglen.
For os som nærmeste pårørende vil man gerne hjælpe, påtage sig noget af smerten når den sygdomsramte rammes af frustrationer over ikke at kunne række til. Men vi kan ikke gøre en forskel, vi vil aldrig kunne påtage os den smerte.
For mit eget vedkommende har jeg mærket på egen krop, hvad det gør ved mig, hvis jeg ikke evner at blive hos mig selv. Jeg har i årene op til diagnosen og igennem det sidste år, været mere og mere opmærksom på, hvad det gør ved mig, når jeg hele tiden prøver at være et skridt foran Bjørn, specielt når vi er sammen med andre mennesker. Jeg vil så gerne have at han fremstår, som den han altid har været. Så jeg har forsøgt at kompensere, ved at give ham de ord han mangler, komme med forklaringer og uddybninger, så det var til at forstå hvad han prøvede at sige. Og når han bander over noget, der ikke vil som han vil, synes jeg at jeg skal hjælpe ham med det samme, og slippe hvad jeg har i hænderne. For det er så ubærligt at være vidne til hans frustrationer.
Men denne form for omsorg er den sikre vej til, at sygdommen får ramt på os begge. Jeg har været ramt af en række stresslignende symptomer som overvældende træthed, hovedpine, hukommelsesbesvær, været irritabel og haft meget kort lunte. Jeg har ikke kunne være der for Bjørn og vores drenge. Har ikke kunne give dem det nærvær og den omsorg han reelt har haft brug for, og som jeg har ønsket at give dem.
Ægte nærvær og omsorg kan kun være tilstede, når vi som mennesker hviler i os selv. En erkendelse, der har været meget svær for mig at forstå den reelle betydning af. For det har jo betydet, at jeg har måtte prioritere mig selv først – en for mig uacceptabel egoistisk handling – men nødvendig. Så for mig har det betydet en nytolkning af ordet egoistisk.
Jeg har brugt billedet fra flyve sikkerhedsinstruksen, hvor du altid bliver påmindet om, at i en nødsituation skal du altid sørge for at give dig selv ilt før du hjælper andre. Det er ikke egoistisk – det er en forudsætning for at kunne hjælpe andre. Det samme gør sig gældende i mange af livets forhold, men i særdeleshed nu i vores situation.
I alle livets forhold har vi et valg. Bjørn har taget et valg om at han ikke vil underlægge sig sygdommen, at han til stadighed vil udfordre den og sin egen kunnen. Vi har taget nogle valg ud på usikker grund for at forfølge vores drømme. Alle valg har konsekvenser for os selv og for vores relationer, fysisk såvel som mentalt.
Det samme gælder mit valg om at ændre mit fokus. Lære at mærke efter kropsligt, hvad der gør mig godt og stærk. Blive opmærksom på mit flugtmønster ind i Bjørn, et mønster som føles rigtigt fordi det falder mig så naturligt, men som jeg har måtte indse er med til at nedbryde mig og relationen til Bjørn.
Det mirakuløse for mig er at erkende, at jo bedre jeg bliver til at mærke efter, hvad jeg har brug for, og i jo højere grad jeg formår at give mig selv det, desto mere overskud har jeg til Bjørn. Desto mere kærlighed har jeg at give, og desto nemmere og mindre frustrerende er det også for Bjørn, og ikke desto mere får vi ud af den tid vi har tilbage sammen.
Jeg sender jer mine varmeste tanker og ønsker jer alt godt.
Tak for jeg har kunne læst med her på blokken. Jeg har desværre ikke set Jeres udsendelse i tv – havde ikke modet til det.
Jeg har en mor med sygdommen, hvor jeg har været med på sidelinien hele forløbet.
Hold da op , hvor kan jeg nikke genkende til det du Julie skriver her. Samtidig vil jeg takke dig for at du har skrevet det, hold da op det har lige fået mig til at tænke, en fantastisk betragtning med sikkerhedsinstruktionen i flyveren.
Efter jeg har læst her – vil jeg håbe jeg får muligheden for at se udsendelsen. Du har givet mig modet tak
De varmeste tanker og hilsner
Kirsten
Jeg forstår så godt den manglende lyst til at se udsendelser, sådan har jeg også selv haft det tidlgere, det kommer for tæt på de svære følelser og ubehagelige facts som jeg har prøvet at lægge låg på i hverdagen. Jeg håber at vi med vores udsendelser kan bidrage med nogle redskaber du kan bruge i hverdagen. Alle tilfælde er jo forskellige og forløbet med min mor var meget problematisk og smertefuldt på mange måder. Erfaringer jeg trækker på i forløbet med min mand. Kh Julie
tak fordi du skriver om hvordan man skal passe på sig selv, alle siger det, men hvordan? Min mand har fået semantisk demens, alle undersøgelser har stået på siden sommer og vi fik diagnosen her den 2. januar. Man vil så gerne hjælpe, men ved ikke hvordan, håber vi bliver mere afklaret når vi får besøg af demenskoordinatoren til februar.
Tak fordi du har åbnet blokken, jeg vil følge jer, så udsendelsen i TV og kunne genkende meget hos min mand
Du er meget velkommen, og jeg vil også forsøge at svare på spørgsmål i det omfang jeg har overskud til det. Så du kan bare skrive hvis der er noget du vil spørge ind til. kh Julie
Kære Julie, Hvor du finder overskuddet til også at kommunikere og dele med / give til andre når du samtidig skal holde sammen på det hele derhjemme er forunderligt og beundringsværdigt. At give sig selv tid og plads må være overordentligt svært; men ingen tvivl om at det er det rigtige at gøre. Jeg håber, du må kunne tage tid til dig og blive ved at finde kræfterne. Du skal vide, at du er en stor inspiration for andre. Det samme er Bjørn med den åbenhed og tilgang han sammen med dig har valgt. Vi håber, der fortsat må være mange gode dage.
dsv tror jeg min mand er ramt er det meste af hans familie ,vil gerne hører om i har oplevet de drømmer mere og taler mere i søvne er næsten kun sex det hele han lyder som han dyrker det hele natten ,er det om det kommer af sygdommen hvis han evt går tilbage i tiden han er ca 58 år er hårdt hver nat at hører på det så vil gerne vide om i har haft samme problem tak for det gode ting der bliver skrevet som kan støtte andre med også tak
Kære Rigmor, Jeg har ikke oplevet at de taler mere i søvne eller skulle drømme mere. Min generelle erfaring med Demente er at nogle af de ting der har fyldt meget i deres liv generelt, eller som de tidligere har lagt låg på for at kontrollere, I højere grad kommer ud i fuldt flor som følge af sygdommen. D.v.s. folks personlighedstræk bliver noget forstærket som var de sat under en stor lup, dette skyldes også at med sygdomssymptomerne forsvinder hæmninger og selvbeherskelsen også med tiden. Muligvis er det noget af det du oplever med din mand.
Har du snakket med ham om det? måske er der noget I kan gøre ved at snakke om det, som kan afhjælpe at det ikke kommer ud gennem drømmene om natten.